Bir enkaz alanı bulundu: Kayıp denizaltı Titan’a mı ait? – Dünya

ABD Sahil Güvenlik yetkililerince yapılan hesaplamalara göre, “Titan yolcularının oksijenlerinin bugün yerel saatle öğlen bitebileceğinin öngörüldüğü” açıklamalara karşın ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Fransa’dan arama-kurtarma ekiplerinin denizaltıya ulaşma çabaları sürüyor. Bugün ise bölgede yeni gelişmeler var.  Titanik enkazının yanında bir enkaz alanı tespit edildi. Şimdi bu enkazın kayıp denizaltıya ait olup olmadığını araştırılacak. BBC’ye göre tespit edilen enkaz alanında kayıp denizaltı Titan’a ait bazı parçaların bulunduğuna inanılıyor.

Son haberler şöyle:

-ABD Sahil Güvenliği bugün deniz gözlem aracı Titan’ın arandığı bölgede, uzaktan kumandalı bir cihazın bir enkaz alanı gördüğünü söyledi. Ancak keşfedilen bu enkaz alanının kayıp gözlem aracı Titan’la bağlantılı olup olmadığının bilinmediği duyuruldu.

Şirket, aracının bir enkaz alanı bulduğunu doğruladı

-Pelajik Araştırma Hizmetleri şirketinin sözcüsü, CNN’e deniz tabanında çalışma yapan ilk uzaktan kumandalı araçlarının bir enkaz alanı bulduğunu doğruladı.

-Bu konuyla ilgili bir uzman, Titanik çevresinde, enkaz alanlarının olmasının sıra dışı olmadığını ancak yetkililerin göze çarpan bir şey görmüş olabileceğini söylüyor. Hawaii Deniz Merkezi Üniversitesi Okyanus Teknolojisi Grubu Direktörü Maximilian Cremer, sözlerini “Bu enkazın Titanik’e ait olmayabileceğini, kaybolan denizaltına ait olabileceğini varsayabiliriz. Eminim şu denizaltıyla gerçekten ilişkili olup olmadığını görmek için bir doğrulama sürecinden geçiyorlardır” diyerek tamamladı.

ARKA KAPAĞI GÖRÜLDÜ İDDİASI

-BBC’nin haberine göre Titanik’teki yolcuların arkadaşı dalış uzmanı David Mearns’tan, enkazın “deniz gözlem aracı Titan’a ait bir iniş çerçevesi ve bir arka kapak” içerdiği iddiasının olduğunu duyurdu. Bu iddia henüz teyit edilmiş değil.

TİTAN’DA ANİ BİR PATLAMA MI OLDU?

OceanGate’i kayıp dalgıç pilotu Stockton Rush ile birlikte kuran kişi ise BBC News’e Titan’da “ani bir patlama” olmuş olabileceğinden endişe ettiğini belirtti.

OceanGate’in kurucularından Guillermo Söhnlein, BBC’ye denizaltında “ani bir patlama” olmuş olabileceğini söyledi. Titanik enkazının yanında yeni bir enkaz alanı bulunduğu haberi geldiğinde, Guillermo Söhnlein ile röportaj yapılıyordu. Söhnlein şunları söyledi: “Kayıp iletişim protokolümüzün, pilotun denizaltının yüzeye çıkarması olduğunu biliyorum. Başından beri Stockton’ın muhtemelen böyle yapacağını düşündüm. Ama böyle olmadı. Operasyonları izlerken tüm bu olay boyunca en büyük korkum, bulunmalarının çok zor olması.”

Bir felaket olma ihtimali yüksek

Söhnlein, “Bildiğim şey, denizaltı ne olursa olsun, derinde çalışırken büyük bir basınç altında kalır. Baskı o kadar büyüktür ki, bir arıza olursa ani bir patlama meydana gelebilir. Dört gün önce bu felaket de gerçekleşmiş olabilir.”

OceanGate’ten 10 yıl önce ayrılan Söhnlein, bu durumda bundan bahsetmenin gereksiz olduunu söylüyor ve ekliyor: “Bence geriye dönüp olanlardan ders almamız, neler olduğunu öğrenmemiz, o dersleri alıp ileriye taşımamız gerekiyor.”

BBC Bilim muhaberi Jonathan Amos ise “Bu hafta uzmanlarla konuşan birçok kişi, Titan’ın bir gövde arızası nedeniyle feci bir patlamaya maruz kalmış olabileceğinden endişe ediyor. Böyle bir senaryo enkazı açıklayabilir. Ancak enkaz Titan’la ilgili olmayabilir. Titanik enkazının etrafındaki deniz tabanı,her türden enkazla doludur” diyor.

 


1

TİTAN’DA KİMLER VAR?

Bilet fiyatının 250 bin dolar olduğu kayıp denizaltıda, havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation’ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş insanı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi OceanGate şirketinin kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet’nin olduğu biliniyor.



2

1 SAAT 45 DAKİKA SONRA BAĞLANTI KOPTU

Yaklaşık 96 saatlik oksijen kaynağıyla yola çıkan ve yolculuk süresinin iki buçuk saat öngörüldüğü Titan’ın, “Polar Prince” adlı gemiyle iletişimi, dalıştan 1 saat 45 dakika sonra kesilmişti. GPS’nin çalışmadığı su altında, denizaltı yüzeydeki gemiden gelen mesajlarla yönlendiriliyordu.

Geminin, Elon Musk’ın şirketi SpaceX’e ait Starlink uydu internet sistemini kullandığı belirtildi.



3

VİDEO OYUN KONTROLÖRÜYLE YÖNETİLİYOR

Uzunluğu 6,4 metre civarında denizaltı, alan darlığı ve sınırlı gıda stokunun yanında yetersiz teknolojik ekipman nedeniyle uzmanlarca “ilkel” olarak tanımlanıyor ve uzun süre su altında kalmak için uygun olmadığı ifade ediliyor.

Denizaltının, diğer bazı deniz araçlarında da kullanılan video oyunu kontrolörüyle yönetildiği bildirildi.



4

Titan yolcularının dışarıdan yardım olmadan denizaltıdan çıkmaları mümkün değil

Yolcuların, denizaltının kendi kendine yüzeye çıkması durumunda bile dışarıdan 17 cıvatayla kapatıldığı için yardım gelene kadar çıkmalarının mümkün olmadığı aktarıldı.

ABD Sahil Güvenliğinden yapılan açıklamada, Kanada askeri arama uçağının, suyun altından denizaltıya ait olabileceğini düşündükleri birtakım sesler tespit ettiği; söz konusu seslerin 30 dakika aralıklarla duyulduğu ifade edilmişti. Ancak bu seslerin, denizaltıya ait olup olmadığı kesinleşmemişti.



5

OKSİJENİN TÜKENDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Yetkililer, Titan’ın oksijeninin bugün Türkiye saatiyle 14.00 civarında tükendiğini değerlendiriyor.



6

Kanada ve ABD, arama-kurtarma çalışmalarına destek veriyor

“John Cabot” adlı deniz radarlı Kanada Sahil Güvenlik botu, arama çalışmalarına katılmak üzere dün olay yerine ulaşmıştı.

ABD Donanması da denizaltının bulunması halinde kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere 6 bin metre derinliğe kadar ağır denizaltı nesnelerini çekebilen bir kaldırma sistemi gönderiyor.



7

“Yolcuların oksijenleri azalıyor ve karbondioksit soluyorlar”

Eski bir denizaltı kaptanı David Marquet, CNN’e yaptığı açıklamada, yolcuların muhtemelen susamış, aç ve çok halsiz olduklarını ifade etti.

Marquet, “Aracı çevreleyen su donma noktasında ve bu, geminin içini buz gibi yapıyor. Denizaltı parçalarının içi buz tutmuş durumda. Yolcular bir araya toplanmış şekilde vücut ısılarını korumaya çalışıyor. Oksijenleri azalıyor ve karbondioksit soluyorlar.” diye konuştu.



8

Discovery Channel sunucusu, denizaltının “problemleri” olduğunu belirtti

Discovery Channel’ın “Expedition Unknown” programının sunucusu Josh Gates, 2021’de çekim ekibiyle Titan’da test dalışı yapmıştı.

CNN’e dün yaptığı açıklamada, dalışın “zorlu” olduğunu belirten Gates, dalış esnasında denizaltının birçok problemi olduğunu anladıklarını ve Titan’da bölüm çekmemeye karar verdiklerini söyledi.



9

OceanGate şirketi, olası tehlikeler hakkında daha önce uyarılmış

Şirketin eski denizcilik operasyonları direktörü David Lochridge’in, geliştirilmekte olan denizaltının daha fazla test edilmesi gerektiğini belirttiği ve denizaltı “aşırı derinliğe” ulaştığında yolcuların tehlikeye girebileceğini belirten bir rapor yazdığı ortaya çıkmıştı.

OceanGate, Lochridge’i gizlilik anlaşmasını ihlal etmekle suçlayarak 2018’de işten çıkarmıştı.

OceanGate, 2018’de Deniz Teknolojisi Topluluğundan başka bir uyarı daha almıştı. Uyarıda, şirketin, yolcuları korumak için dalıştan önce denizaltı prototipini uzman bir üçüncü tarafça denetlenen testlere tabi tutmasının kritik önem taşıdığı ifade edilmişti.



10

Titanik, Atlantik’in sularına gömülmüştü

Lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912’de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York’a gitmek üzere İngiltere’nin Southampton kentinden yola çıkmıştı.

Gemi, 15 Nisan 1912’de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik’in sularına gömülmüştü.

Kazada 1500’den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi, 710 kişiyi kurtarmıştı.


Umarız işinize yarayan bir içerik olmuştur

Yorum yapın