Bir fobi uzmanı, korkulardan kurtulmanın en iyi 3 yolunu açıkladı – Haberler

Fobiler birçok şekilde ortaya çıkabilir: Bazı insanlar örümceklerden korkarken bazıları da uçakta uçmaktan korkar. Ancak bir fobi uzmanına göre hepsinin ortak noktası irrasyonel olmalarıdır. Londra merkezli fobi uzmanı Christopher Paul Jones, CNBC Make It’e verdiği bir röportajda “Fobi, iyi huylu bir maddeye karşı verilen mantıksız bir tepkidir. İnsanoğlu olarak, ilkel bir şekilde, bir tehlikeyle karşılaştığımızda amigdalamızın ateşlenmesine ve ardından birkaç şeyden birini yapmamıza bağlıyız. En yaygın olarak savaşır, kaçar ya da donarız. Yani ya sinirlenir ve o şeyi yumruklarız, ya o şeyden kaçarız ya da o şeyden saklanırız” dedi.

Amigdala, beynin korku ya da motivasyon gibi duyguları işleyen bir bölümüdür.

Jones, bu tetikleyicinin kılıç dişli kaplanlarla savaşırken ya da gerçekten tehlikede olduğumuzda işe yaradığını söyledi. Ancak fobi, bu tepkinin tehlikeli olmayan bir şeye karşı verildiği durumdur.

Jones, Fobilerin Pavlov’un köpekleri deneyinde olduğu gibi şartlı bir tepki yoluyla geliştiğini açıkladı. Bu ünlü deney, köpeklerini her beslediğinde bir zil çalan Rus nörolog Ivan Pavlov tarafından gerçekleştirilmiştir. Köpekler sonunda zilin çaldığını duyduklarında salya akıtmaya başladılar çünkü bunu yiyecekle ilişkilendiriyorlardı.

Jones, “İnsanlar da aynı şeyi yapıyor. Bir fobide en yaygın olarak, geçmişinizde bir noktada, beyniniz tehlikeyi olmuş bir şeyle ilişkilendirmiştir. Sonra gelecekte o şeyi tekrar düşündüğünüzde, o eski tepkiyi ateşler”  diye açıkladı. 

Jones’un kısa süre önce yayınlanan kitabı “Face Your Fears” okuyuculara korkularının üstesinden gelmelerine yardımcı olacak egzersizler konusunda rehberlik ediyor. Jones, herhangi bir korkunun üstesinden gelmek için en iyi üç ipucunu CNBC Make It ile paylaştı.

Umarız işinize yarayan bir içerik olmuştur

Yorum yapın