Enkazdan mucize kurtuluşlar – Haberler

Hatay’da yıkılan bir binanın enkazından 105’inci saatte 1,5 yaşındaki bebek ile 7 yaşındaki ağabeyi çıkarıldı.

Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremlerin ardından Hatay’ın Antakya ilçesinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ekipler, Armutlu Mahallesi Işık Sokağı’ndaki bir binanın enkazında sağ kalanların olduğunu tespit etti.

Çalışmalar sonucu 3 katlı evin enkazından önce 1,5 yaşındaki Yusuf Hüseyin, 20 dakika sonra da 7 yaşındaki ağabeyi Muhammed Hüseyin kurtarıldı.

Muhammed, kurtarma sırasında ekiplerden kavurma ile kola istedi. Kurtarma ekibinin lideri, Muhammed ambulansa binerken “Beni bul, sana kavurma kola ısmarlayacağım.” dedi.

104. saat 

Kahramanmaraş’ta yıkılan bir binanın enkazından 104 saat sonra çıkarılan 41 yaşındaki depremzede, kurtarma ekibindeki askerin elini öptü.

Hayrullah Mahallesi’nde 4 katlı bir binanın enkazında Suriye uyruklu 15 yaşındaki Ahmet ve 8 yaşındaki kardeşi Muhammet İbrahim’i dün yaralı olarak çıkartan İzmir Bornova Komando Tugayı 2. Taburu’ndan askerler, aynı bölgede arama çalışmaları sırasında yeni ses duydu.

Çocukların babası 41 yaşındaki Ali İbrahim’in bulunduğu yeri tespit eden ekipler, arama ve kurtarma çalışması yaptı. Ekipler, yaklaşık 1 saat süren çalışmanın ardından İbrahim’i yaralı olarak çıkarttı.

Ali İbrahim, ambulansa bindirileceği sırada kurtarma ekibinde görevli uzman jandarma Murat Şahin’in elini öptü.

Bu duruma kayıtsız kalmayan ve duygulanan Şahin, depremzedeye alnından öperek karşılık verdi.

Yaralı, ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Uzman jandarma Murat Şahin’in dün Ali İbrahim’in iki çocuğunun kurtarılmasında da görev aldığı öğrenildi.

103. saat 

Hatay’da yıkılan bir binanın enkazından 103 saat sonra 3,5 yaşındaki kız çocuğu sağ çıkarıldı.

Ekiplerin Antakya ilçesindeki Cebrail Mahallesi’nde yürüttüğü çalışmalarda, bir binanın enkazında sağ kişilerin olduğu tespit edildi.

Çalışmalar neticesinde, Zeynep Ela Parlak isimli 3,5 yaşındaki kız çocuğu enkazdan kurtarıldı.

Depremin 103. saatinde enkazdan sağ çıkarılan Zeynep Ela Parlak, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

102. saat 

Hatay’ın İskenderun ilçesindeki 5 katlı apartmanın enkazından depremden 102 saat sonra 6 kişilik aile kurtarıldı.

Çay Mahallesi’ndeki 5 katlı Arzu Apartmanı’nın enkazında görev yapan asker, polis, İHH ve TÜGVA Kocaeli ekibi, yığınların altında ses tespit etti.

Apartmanın birinci katında karşılıklı ikamet eden iki ailenin 8 ferdinin enkaz altında olduğunu değerlendiren ekipler, buradaki kurtarma faaliyetlerini iş makinelerinin de yardımıyla titizlikle yürütüyor.

Ekipler, uzun uğraşlar sonucu Yasemin ve Kadir Oktay çifti ile çocukları Arda (15), Zilan (22), Helin (24) ve Dilan Oktay’ı (19) depremden 102 saat sonra bulundukları yerden çıkardı. Yaralı depremzedeler, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Kurtarma operasyonunun ardından ekipler ve depremzede yakınları birbirine sarıldı.

Oktay ailesinin karşı dairesinde yaşadıkları öğrenilen Raziye ve Hacı Murat Kılınç çiftinin de kurtarılması için çalışmalar devam ediyor.

Simit istedi, el sallayarak enkazdan çıktı

Malatya’da enkazdan kurtarılan 12 yaşındaki Abdulhalil Reşvani’nin arama kurtarma ekipleriyle yaptığı “simit” diyaloğu cep telefonuyla kaydedildi.

Birçok mucize kurtuluşun yaşandığı deprem bölgelerinde ekiplerin enkaz altında kurtardıkları kişileri dinç tutmak için onlarla konuştuğu anlar ise yaşanan mutluluğu gözler önüne seriyor.

Zapçıoğlu Caddesi’nde yıkılan Yetiş Apartmanı’nın enkazında arama kurtarma yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Trabzon Temsilciliğinin arama kurtarma ekipleri, binadan 3 kişiyi yaralı kurtardı.

Kurtarma çalışmasını sürdüren ekiplerden Atilhan Sancak ve Fatih Çıkrık, 12 yaşındaki Abdulhalil Reşvani’ye ulaştı.

Ekiplerin çocuğu dinç tutmak için yaptığı diyalog ise duygulandırdı.

Ekiplerin cep telefonuyla görüntü aldığını gören Abdulhalil, “Kime göstereceksin?” diye sordu. Görüntüleri herkese göstereceğini söyleyen ekip üyesi, Abdulhalil ile bir süre sohbet etti.

Kendisini kurtaran ekipleri daha önceden yaptıkları yardım dolayısıyla tanıyan Abdulhalil, “Sen bana simit getirirsin değil mi?” diye sordu. Ekip üyesi ise Abdulhalil’e “Simit de getireceğim oğlum” cevabını verdi.

Enkazdan el sallayarak çıkarken şaşkınlığını gizleyemeyen Abdulhalil, kendisini kurtaran ekibe teşekkür etti ve sarıldı.

Öte yandan, ekibin aynı apartmanın enkazından kurtardığı Beyza Yetiş ile yaptığı diyalog da kameraya yansıdı.

101. saat 

Diyarbakır’da yıkılan binalardan merkez Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi Cengizler Caddesi Hisami Apartmanı’nda ekiplerin arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Ekipler, enkazda bulunan 32 yaşındaki Sebahat Varlı ile 10 yaşındaki oğlu Serhat’a ulaştı. İlk müdahaleleri enkazda yapılan Sebahat ve Serhat Varlı, çalışmalar sonucu 101’inci saatte kurtarıldı.

Yaralı çıkarılan anne ve oğlu, 112 Acil Sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

101. saat 

Hatay’ın Antakya ilçesinde 600 Konutlar Sitesi’nde 101. saatte enkazdaki bir kişiye sağ ulaşıldı.

Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesi’ndeki sitesinde termal kamera ve ses dinleme cihazları kullanan ekipler, saat 23.00’ten itibaren yoğunluk verdikleri alanda inşaat mühendisi 30 yaşındaki Hikmet Yiğitbaş’a ulaştı.

Enkazdan çıkarılan Yiğitbaş, alkışlarla ambulansa taşındı.

Çalışmalar sırasında Yiğitbaş ile konuşarak enkazdan çıkarıldığında kendisine sarılacağı sözünü veren kurtarma görevlisi Mustafa Aydın da ambulansa koştu. Aydın, sedyedeki Yiğitbaş’a sarılarak sözünü tuttu.

Bölgedeki kurtarma çalışmaları sürüyor.

101. saat

Antakya’da  600 Konutlar Sitesi’nde 101. saatte enkazdaki bir kişiye sağ ulaşıldı. 

Antakya ilçesi Güzelburç Mahallesi’ndeki sitede, arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Termal kamera ve ses dinleme cihazları kullanan ekipler, saat 23.00’ten itibaren yoğunluk verdikleri alanda inşaat mühendisi 30 yaşındaki Hikmet Yiğitbaş’a ulaştı.

Enkazdan çıkarılan Yiğitbaş, alkışlarla ambulansa taşındı.

Çalışmalar sırasında Yiğitbaş ile konuşarak enkazdan çıkarıldığında kendisine sarılacağı sözünü veren kurtarma görevlisi Mustafa Aydın da ambulansa koştu. Aydın, sedyedeki Yiğitbaş’a sarılarak sözünü tuttu.

Bölgedeki kurtarma çalışmaları sürüyor.

Kız kardeşler 99. ve 101. saatler de kurtarıldı

Enkaz altında kalan iki kız kardeş, 99. ve 101. saatlerde sağ çıkarıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Kahramanmaraş Bahçelievler Mahallesi’ndeki bir enkazda çalışmalarını yoğunlaştırdı. 

Ekipler, sismik ses dinlemeyle hayat belirtisi alınmasının ardından, enkazda uzun koridor açarak 15 yaşındaki Ayfer’in bulunduğu noktaya ulaştı. Kurtarma sırasında Ayfer, dondurmayı özlediğini ve şarkıcı Zeynep Bastık’ın “Gül Beyaz Gül” şarkısını dinlemek istediğini söyledi.

Bilincini açık tutmak için çocukla sürekli konuşarak, sorular soran itfaiye ekipleri, genç kıza cep telefonundan açtıkları “Gül Beyaz Gül” şarkısını dinletti ve konuşarak 10 saat süren kurtarmayla enkazdan 99. saatte sağ çıkardı.

Ekipler, ardından Ayfer’in kardeşi 13 yaşındaki Fatma’yı aynı enkazda depremden 101. saatte sağ çıkararak, sağlık ekiplerine teslim etti.

99. saat 

Kahramanmaraş’ta, 99 saat sonra bir kişi, enkazdan sağ çıkarıldı.

UMKE, Polis Arama Kurtarma ve Yıldırım Belediyesi ekipleri, çalışmalarını Ali Sezai Efendi Caddesi’nde yıkılan 3 katlı apartmanın enkazında yoğunlaştırdı.

Ses gelmesi üzerine enkaza yoğunlaşan ekipler, yıkıntı altında bulunan Suriye uyruklu Fatma Karuş (26) ile iletişim kurdu. Yapılan çalışmanın ardından genç kadın, 14 saatlik çalışma sonucu enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.

Depremden 99 saat sonra enkazdan çıkarılan kadın, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

98. saat 

Hatay’da enkaz altında kalan bir kişiye 98 saat sonra sağ ulaşıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Hatay’ın Defne ilçesinde yıkılan bir apartmanın enkazından ses geldiğini tespit edince çalışmalarını bir noktada yoğunlaştırdı.

İtfaiye erleri, çalışma sonucu “Hüseyin” isimli kişiyi 98 saat sonra yıkıntıların altından kurtarmayı başardı.

96. saat 

Hatay’daki enkaz kaldırma çalışmalarında 1,5 yaşındaki Sela bebek ve ailesi 96 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

Pendik Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri (PEAK) Hatay’da katıldığı çalışmalarda bebek sesi duyarak çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yoğun çabalar sonrası 1,5 yaşındaki Sela bebek enkazdan sağ çıkarıldı. Ardından Sela’nın anne babası, kardeşi ve dayısı da enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

Enkaz altından sağ kurtarılan Sela Elbarazi sağlık ekibine teslim edilirken ekipler sevinç gözyaşı döktü.

96. saat

Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan 26 yaşındaki Alper Saçma, 96 saat sonra kurtarıldı.

Sakarya Arama Kurtarma Ekibi (SAKE) ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, Dulkadiroğlu İlçesi Pınarbaşı Mahallesi’nde bulunan 6 katlı Kalkan Apartmanı’nda arama kurtarma çalışması yürüttü.

Ekipler, enkaz altında sağ olduğu belirlenen Saçma’yı kurtarmak için çalışmaları hızlandırdı.

Yürütülen çalışmalar neticesinde Alper Saçma, depremden yaklaşık 96 saat sonra sağ çıkarıldı.

95. saat

Hatay’da 95 saat sonra bir apartmanın enkazından Asya Dönmez (7), sağ çıkarıldı.

Depremlerin ardından General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nde yıkılan bir apartmanda arama kurtarma çalışmaları devam etti.

Binanın enkazında Dönmez’e ulaşan aralarında Kütahya Tavşanlı Belediyesi itfaiye ekiplerinin de bulunduğu görevliler, çocuğu sağ olarak çıkardı.

Dönmez, sağlık kontrollerinin ardından hastaneye gönderildi.

Ekiplerin enkazdaki arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

90. saat 

Adıyaman’da, madencilerin enkazın 8 metre derinliğine inerek ulaştığı 17 yaşındaki genç kız, enkazdan 90 saat sonra sağ çıkarıldı.

Ekiplerin 7 katlı Bereket Apartmanı enkazında yürüttüğü çalışmada, 17 yaşındaki Gülsüm Yeşilkaya, depremin ardından geçen 90 saat sonra kurtarıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak ekiplerinin Gülsüm’e ulaşmak için gösterdiği yoğun çaba ise dikkati çekti.

Gülsüm’ün sesini sabah 9.00 sularında duyan ekipler, yaklaşık 13 saatlik bir çalışmayla genç kıza ulaştı.

7 katlı binanın alt katlarında bulunan Gülsüm için maden ocaklarını andıran bir görüntüye sahip olan “domuz damı” yöntemini devreye sokan ekiplerin, Gülsüm’e ulaştıktan sonra genç kızla diyalogları enkazın 8 metre derinliğinde kameraya yansıdı.

Görüntülerde, zinde tutmak için genç kızla sürekli konuşma çabasında olduğu görülen ekipler, Gülsüm’den “İyiyim” yanıtını aldıktan sonra sevinç yaşadı.

Isı battaniyesine sarılan Gülsüm, daha sonra enkazdan dışarıya çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Gülsüm’ün genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

88. saat 

Hatay’da, Konya’nın arama kurtarma ekipleri, 88 saat sonra 3’ü çocuk 5 kişilik aileyi enkazdan sağ çıkardı.

Hatay’ın Belen ilçesinde Hisar Apartmanı’nda çalışmalarını sürdüren Konya AFAD arama kurtarma ekipleri, Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Konya 3. Ana Jet Üssü askerleri ve Konya Alperen Ocakları, 3 çocuk ve anne babalarını enkazdan çıkardı.

Çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu gözlemlendi.

Çocuklardan birinin enkazdan çıkarılınca şaşırıp ağlaması üzerine, arama kurtarma ekipleri ve askerler çocuğu sarılarak teselli etti.

 

Umarız işinize yarayan bir içerik olmuştur

Yorum yapın